Even mee op pad

Gepubliceerd op 12 april 2020 om 15:35

Vannacht was er onrust in bed. Waarom weet ik niet precies maar het was een hoop gewoel en gedraai. Met als resultaat een korte nachtrust omdat er nauwelijks geen plaats meer was in bed voor mij ( en dat met een baby en een klein kind ). Ze lagen er prins heerlijk bij maar om een of andere reden zaten we allemaal al voor zes uur rechtop in bed.

We zijn geen echte brood eters dus heb ik zelf een mixje bij elkaar gemengd voor lekkere pannenkoekjes. Beetje kastanje meel, en een beetje teff meel en een eitje en een restje melk. Ergens in de kast staat al een poosje een fles ahornsiroop die ik bewaar voor een geschikt moment.
Dat was dus vanmorgen ! We drinken hier ook elke dag een glaasje vers geperste sinaasappelsap dus dat zag er uit als een feestmaal. Niks te klagen ! 

 

Wel nu met dit prachtige weer en zo vroeg in de ochtend vond ik het een goed idee om eens te gaan wandelen. Er was geen auto op de weg behalve ik toen ik naar Vuren reed. Ik wilde al een poosje graag gaan kijken hoe het zat met de opkomende kruidlagen en het ontvouwen van de prachtige lenteknoppen.  Ik gebruik best vaak braamblad als ik thee melanges maak. En braam maakt nu mooie jonge bladeren vol energie. Daarnaast zou ik graag ook eens de bloesems of de knoppen willen proberen maar daar is het nu nog te vroeg voor.
Het nieuw en jong opkomende kruid laag in de lente is lekker mals.

Uiteindelijk kwam ik terug met braamblad en een klein beetje smalle weegbree, paardenbloemblad, look zonder look en wat jong kleefkruid. Kwam het even goed uit dat er bij thuiskomst nog een beetje pannenkoeken beslag op ons stond te wachten.
Zoals je op de foto ziet ( die roze stukjes ) kon ik het ook niet laten te stoppen bij een prachtige magnolia die vol in de bloei stond. Die bladeren blijven me altijd verassen met hun aromatische smaak. Niet teveel.. maar ze zijn er ook maar zo kort.


Ik nam ook nog wat jonge brandnetel toppen mee want sinds ik de brandnetel op zie komen heb ik ontzettend trek gekregen in brandnetel soep. In elk geval tintelen mijn vingers er nu nog van !
Stiekem moet ik nog altijd lachen van het gezicht wat mensen trekken als je de brandnetel zijn top afknijpt. Maar met wat zorg valt het allemaal best wel mee. 
Of anders verfrommel ik even een blaadje weegbree tussen die twee vingers ;)

Wanneer je brandnetel blancheert of kookt verdwijnt de prik. Vooral verse jonge bladeren (vanaf februari) worden gebruikt. Je kunt deze verwerken in bijvoorbeeld een soep of in een stamppot. Ze hebben een zacht zoete kruidachtige smaak. Geblancheerde blaadjes kun je ook verwerken in een pesto of door kwark of een zachte roomkaas. Als je zelf pasta maakt kun je ze door je deeg mengen. Deze groene pasta kun je laten drogen om langer te bewaren. In sommige streken word ook brandnetelbier gebrouwen.
Deze plant is zo rijk aan vitaminen/mineralen: A, B, C, ijzer, calcium en kiezelzuren dat ze als zeer geschikt voedingsmiddel word gezien om tekorten in ons lichaam aan te vullen.
Teveel van iets is natuurlijk nooit goed! Later in het jaar komen de zaden aan de plant die we kunnen drogen en eten. Dat zijn echte energie gevers! Powerfood uit de natuur en geen Onkruid dus ;)

 

Bedankt voor het lezen en een fijne dag!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Elisabeth Van der have
4 jaar geleden

Wat leuk rox!

Simone
4 jaar geleden

Wow!!!

Renee
4 jaar geleden

Super leuk geschreven! En je site ziet er heel erg mooi uit xx

Daphne Van Groesen
4 jaar geleden

Heel leuk om telezen rox 🌿♥️

Eef
4 jaar geleden

Wat mooi Rox echt je passie!