Zaadjes van Liefde, een netwerk van wortels.

Gepubliceerd op 16 september 2021 om 16:01

Zaadjes van liefde,  
Een netwerk van wortels. 

Je bedenkt wat je wilt zaaien, stopt deze zaadjes vervolgens in de grond en als het goed is beginnen deze vanzelf te ontkiemen om vervolgens te gaan groeien. Als je van tevoren al bedenkt welke planten je zaait kun je rekening houden met allerlei factoren. Je kunt een plan maken en inspelen waar dat eventueel nodig is. Jezelf vragen stellen zoals; Hoeveel ruimte heeft deze plant nodig om goed te kunnen groeien? Hoeveel zonlicht heeft de plant nodig? Welke voedingsstoffen heeft de plant nodig?  Houd deze plant van specifieke buurtplanten?  

Wat maakt het nu eigenlijk dat sommige mensen zo graag willen plannen en zich daar vervolgens zo stevig aan vast willen houden? Afhankelijk van het doel van je “teeltplan” kan het handig zijn zodat je weet wanneer en wat er gedaan moet worden. Ik begrijp dat zo'n plan het idee geeft van een bepaald soort schijnveiligheid. Een illusie over een bepaalde verwachting die je voorspelt maar, op welke basis? Nu kun je eigenlijk bijna alles beïnvloeden als je wilt behalve het weer. En al doende leert men. Ontstaat er misschien meer inzicht en ervaring als we onszelf daar wat ruimte geven?  Als we er niet teveel van verwachten voorkomt dat ook een telleurstelling als het niet lukt.

Planten zullen in zeer barre omstandigheden misschien afsterven maar wij als mens hebben de keus om onze omgeving aan te passen naar onze eigen behoefte. Wij kunnen natuurlijk ook heel hard wegrennen want we hebben benen, en geen wortels. Als je steeds bezig bent om jezelf aan je plan te houden mis je kansen en vaak ook een kans om door te kunnen groeien in je leven. Nu hoef je daar niet eens een plan voor te smeden vaak zit het idee van hoe iets zou moeten zijn al in ons hoofd omdat ze je zo zijn aangeleerd door je omgeving. Ook angst kan een spelletje spelen dat ons tegenhoudt buiten die paden te treden. 

Als er dan plots verliefdheid in en het spel komt heb je meestal geen uitgetekend plan klaarliggen.  Je komt onverwachts iemand tegen op je pad en daar is het dan.  
Jullie energie trekt naar elkaar toe als een magnetisch geladen veld. 
En als dat zaadje dan eenmaal geplant is gaat het groeien of je nu wilt of niet. 

Mensen hebben geen handleiding of groeiwijzer zoals planten. Mensen moeten zichzelf erg goed kennen om te weten waar ze behoefte aan hebben en wat ze willen in hun leven. Fouten maken is menselijk zeggen we maar, de mens kan erg domme fouten maken met grote gevolgen.   
Net als het weer kun jij het gevoel of gedrag van een ander niet veranderen.  
Zelfreflectie is dan een gegeven. Zonder oordeel, zonder invulling, liefdevol en vriendelijk.  
 

Planten hebben een geheugen dat enorm wordt onderschat. Ze zijn goed is het oplossen van problemen en daarnaast sociaal en hoog sensitief. Maar ze hebben geen hersens zoals wij.  
Geen duizenden gedachten waarvan het grootste percentage niet waar is. 
Bij een mens worden in het geheugen, kennis of herinneringen opgeslagen zodat, die weer kunnen worden gereproduceerd. Planten staan geworteld en vast in de grond, ze kunnen nergens heen en moeten zich verdedigen. Daarom maken ze inhoudsstoffen aan om gevaar af te weren en deze inhoudsstoffen worden o.a. sterk beïnvloed door de omgeving waar ze groeien en de weersomstandigheden. We hoeven op onze gedachten niet direct te reageren. Gedachten zijn gedachten meer zijn ze niet, het is geen realiteit.

Ik schrijf dit stukje omdat ik affiniteit voel met planten. De liefde heeft zich ook al meerdere malen diep in mij geworteld. Nu zijn verliefdheid en liefde twee verschillende dingen maar, toch met elkaar verbonden. Ik ben trots dat ik nu niet meer gelijk weg wil rennen maar kan blijven staan als liefde om de hoek komt kijken. Ik ben blij dat ik nu mijn omgeving beter aan kan passen en dieper kan voelen wat mij voedt en wat ik nodig heb om met bepaalde situaties en gevoelens om te gaan. Ik ben blij dat ik ben gaan inzien wat ik waard ben. En dat er mensen om me heen zijn die mij waarderen en het beste gunnen. Mensen waarbij ik gevoelens kan uiten en  die daar ook veilig zijn. En ik ben blij dat er planten zijn om mij hierin te ondersteunen. Ik ben in staat mijn eigen inhoud te bepalen zodat ik kan staan waar ik sta. Ik wil iedereen bedanken voor dit inzicht het is van grote waarde voor de rest van mij leven. En vooral diegene die me dit leerproces nu laat zien. 

Ik hoop dat wanneer jij dit leest en een raakvlak voelt het besef aangewakkerd wordt dat ook jij een keuze hebt betreft je eigen geluk. Self love is the key, pas je omgeving aan op wat jij nodig hebt. Maak ruimte en tijd voor jezelf. Accepteer je gevoelens.
Durf je kijk naar het leven te veranderen want het is te kort om je ongelukkig te voelen. 
Wees niet te hard voor jezelf en zorg voor de juiste omgeving. 

Liefde kent geen tijd. 
Liefde kent geen grenzen. 
Liefde begint bij jezelf. 

 

 

 

 

 

Wat mij heeft geholpen om rustiger om te kunnen gaan met confronterende emoties en dichter bij mezelf te blijven is het volgen van een mindfulness training. Ik zie het als een rijke ervaring die mij inzichten en handvaten heeft gegeven in het dagelijks leven en bewustzijn. Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’.


De voordelen van mindfulness

 

  • verhoogde productiviteit en energie;
  • meer genieten van het leven;
  • verbeterde relaties en communicatie;
  • beter omgaan met stress;
  • verminderde angst.
  • het werkt preventief tegen bijvoorbeeld stress en angst.
  • verbeterde nachtrust.

 

Voel je je vaak onzeker over jezelf ?  
Heb je een negatief zelfbeeld ?

Doe dan eens de volgende oefening om in te zien dat jou beeld over jezelf niet overeen komt met het beeld dat een ander van je heeft. 

 

Neem 4 of 5 negatieve stellingen over je zelfbeeld. Bijvoorbeeld:

1.Ik kan niet normaal communiceren (dus ben ik nooit in staat een normale relatie op te bouwen).
2.Ik ben niet mooi en te dik mensen zouden me leuker vinden als ik slank zou zijn.
3.Ik denk zo anders ik voel me onbegrepen en pas nergens tussen en ben niet op de goede plek.
4.Ik ben niet slim, ik kan niet goed leren want ik onthoud niets mijn hersens zijn net een zeef.

 

Stuur dit naar vijf mensen die je kent en vraag hun wat het met hun doet en wat ze denken/voelen als jij zo over jezelf praat.

De bedoeling van deze oefening is dat je erachter komt of het beeld dat jij van jezelf heb wel gegrond is. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Tonny Leeuw
3 jaar geleden

Lieve Rox, gisteren dacht ik nog aan je blog en vroeg me af, wanneer je weer tijd zou hebben om iets te schrijven, dit is je antwoord.Ben zo blij en trots op jou, je bent zo mooi in je groei, veel liefde van je nana!

Rox
3 jaar geleden

Fijn om te horen dat je met plezier mijn blog leest.
Ik ben zelf ook blij dat ik voorlopig nog even mg doorgroeien. Veel liefs

Jeannet Druif
3 jaar geleden

Mooie inzichten Rox!

Rox
3 jaar geleden

Dank je Jeannet ben er zelf ook erg dankbaar voor.
Verwacht er nog wel een aantal de komende tijd :)