Donkere dagen

Gepubliceerd op 1 november 2020 om 22:33

31-10-2020 De tweede volle maan.  ( ook wel : blauwe maan ) deze maand valt tijdens Samhain; "de eerste dag van de winter".  Samhain, het keltische nieuwjaar staat in het teken van de overgang van de zomerperiode naar het begin van de winter en is tegenwoordig bij de meeste mensen bekend als Halloween. 

Tijdens deze periode bereid de aarde zich voor op een nieuw begin waardoor er zich een geschikte gelegenheid voor doet om terug te kijken naar het verleden, oude dingen  los te laten en voorbereidingen te maken voor de toekomst.


Ook ik heb mij de afgelopen weken voorbereid om de komende tijd het donker en de diepte in te gaan, mijn schaduwkanten te onderzoeken zodat ik oud zeer kan loslaten om verder te transformeren. De aanloop naar deze volle maan op de dag van Samhain maakte mij veel duidelijk maar vooral hoe belangrijk het is om dicht bij mezelf en mijn gevoel te blijven wat mijn verbinding en mijn eigenwaarde sterkt. Natuurlijk bracht dit mij  heftige emoties die eerst niet aan het licht kwamen omdat het  behoorlijk pijnlijk was. Daarbij komt dus ook een einde aan datgeen wat niet meer in mijn leven past.
Dit licht dat op mijn werkelijke behoeften scheen en mij liet zien welk oud zeer ik los kan laten brengt me vooral rust en ontspanning.

 

In deze periode van mysterie en magie zou het gemakkelijker zijn om contact te maken met zielen in  "de andere wereld". De sluiers tussen de werelden zijn nu dun. De dood is een centraal thema tijdens Samhain. Dit brengt ons in een mooie gelegenheid om geliefden die uit dit leven vertrokken en de zielen van overleden voorouders te eren en te herdenken. De dood kan ook worden gezien als een nieuw begin.

 

De winter kun je zien als een rust en bezinningsperiode, de aarde lijkt nu te slapen.
Hier en daar vind ik nog wat opkomende brandnetels, lekkere rozenbottels, onder de bomen liggen nog enkele vergeten walnoten en hier en daar een gevallen appel. Er hangen nog wat passiebloemen langs het huis om de salade mee op te vrolijken. Uiterlijk is er rust, vanbinnen: groei. 

 

Toch ken ik ook ken ik mensen die niet zo blij zijn als de winter voor de deur staat. Mensen die last hebben van minder zonlicht, mensen die zich moe voelen en kampen met een winterdepressie, die enkel nog willen slapen omdat ze geen energie meer voelen of juist ineens niet meer kunnen slapen.
Vaak begint dit al in het najaar en het verdwijnt spontaan als de lente begint.
Heb je hier last van ga dan veel naar buiten, beweeg voldoende, eet gezond en wie weet heb je iets aan de onderstaande tips!

Brandnetelzaad;

Brandnetelzaad geeft energie en heeft adaptogene eigenschappen.
Oogst brandnetelzaad enkel als de zaden groen zijn. Wacht niet te lang, je oogst het onrijpe zaad rond juli tot enkele maanden daarna. Op een gegeven moment worden ze bruin; verzamel deze niet.
Je kunt brandnetelzaad zonder problemen eten bijvoorbeeld door een bak muesli, je kunt er olie van persen of thee van zetten. Om de zaden langer te kunnen bewaren dien je deze eerst te drogen.
Brandnetelzaad bevat o.a. vitamine E, Vitamine A, antioxidanten, quercetine en kaemferol.

"Adaptogenen of adaptogene stoffen, verbindingen of kruiden verwijzen naar het farmacologische concept waarbij toediening resulteert in stabilisatie van fysiologische processen en de bevordering van homeostase, bijvoorbeeld verminderde cellulaire gevoeligheid voor stress"" .

 

Om een warme en aangename sfeer te creëren in huis kun je kiezen voor het verdampen van sinaasappelolie.
Deze olie stimuleert, revitaliseert, versterkt de geest, voedt de ziel  en heeft een zoet, verfrissend citrus aroma.
Het verdrijft sombere gevoelen en maakt problemen dragelijker omdat het zorgt voor een betere atmosfeer in de leefruimte. Enkele druppels op de zak van de stofzuiger voor je stofzuigt maakt de bezigheid een stuk aangenamer!
Bovendien verdrijft het nare luchtjes van bijvoorbeeld huisdieren.

Tot de volgende X!
Wil je meer tips voor specifieke problemen ? Neem even contact op :)

 

 

 

 

Vul een glazen weckpot ongeveer voor de helft met rozenbottels. Breek ze eerst een voor een zodat de cellen breken zodat de sap, smaak en energie gemakkelijker vrijkomt. Overgiet dan met een fles (750 ml) biologische troebele appelazijn. Zet weg op een donkere en koele plek voor ongeveer 3 a 4 weken en schud de pot dagelijks. Daarna zeef je het door een kaasdoek en druk de rozenbottels goed uit. Bottel je azijn en neem deze dagelijks (1 a 2 eetlepels verdund met water) of gebruik voor salades en in dressings. Rozenbottels bevatten van nature een zeer hoge dosis vitamine C.

Godin van bescherming en vernietiging, van vruchtbaarheid en de dood. Verbonden met magie, geesten, de maan, de nacht, en kruispunten


Reactie plaatsen

Reacties

tonny leeuw
4 jaar geleden

Een mooi stukje, Roxanne!

Roxanne
4 jaar geleden

Dankje wel!

Anneke Luisterburg
4 jaar geleden

Hoi Rox, goed geschreven.....👍