Rubus fruticosus; Stekende struik.

Gepubliceerd op 27 juli 2022 om 08:03

Stekende struik,  dat is de vertaling van de Latijnse wetenschappelijk naam.

De naam Rubus komt van het Griekse woord ‘raptoo’ (steken) en fruticosus komt van het Latijnse woord ‘Frutex’ (struik). 

Of zoals wij de in de volksmond zeggen de Braam.

 

Deze struik behoort tot de Rosacea familie (Rozenfamilie)

Een bramenstruik is een sterke plant die op vrijwel alle gronden groeit.

Van nature komen bramenstruiken voor in heel Europa.

De plant valt op door zijn lange kruidachtige wel drie jaar groen blijvende stengels.

Ze zijn bezet met stekels waarvan de vorm verschilt per ondersoort.

De takken van deze heesterachtige plant overhangen vaak boogvorming.

Bladeren staan verspreid over de stengel en zijn veervormig samengesteld.

De Gewone Braam onderscheidt zich van de Dauwbraam doordat de bladsteel boven aan de voet is gegriefd.

De witroze bloemen staan in trossen. Deze plant kan 2 tot 6 meter hoog worden.

Alleen twee jarige stengels dragen vruchten.

 

Gewone braam, Rubus fructicosus.

Is een verzamelsoort met talrijke ondersoorten.

Tot dit geslacht Rubus behoren meer dan 600 soorten!

Deze komt in vrijwel heel Europa als inheemse plant zeer algemeen voor.

De soort past zich goed aan aan de zogenaamde zure neerslag.

Je treft de plant in bossen en op arme zandgronden.

Maar, ook in bosranden en op nattere gronden kun je braamsoorten aantreffen.

 

De bloei is van eind mei tot september.

De bestuiving vindt plaats door insecten, met name bijen en hommels.

Er zijn vruchten vanaf juli/augustus.

 De top van eenjarige stengels kan, als deze de grond raakt, gaan wortelen.

De braam vermeerdert zich door zaad dat verspreid wordt.

Dieren eten de vrucht en wanneer de zaden via het spijsverteringskanaal in de poep van deze dieren terechtkomt,

komen ze gelijk terecht in een voedzame omgeving om te kunnen ontkiemen.

Je kunt ook de wortels stekken, zomerstekken en afleggers maken.

Inhoudstoffen + gebruik (geneeskrachtige werking):

Gebruikte delen: blad en vrucht.

 

Belangrijke werkzame inhoudstoffen:

tannines (blad),

organische zuren oa: barnsteen, oxaal, appel, succine, citroen, melkzuur;

flavonoïden:(quercetine);

triterpenen: inositol en vitamine C;

hydrochinon en arbutine;

sporen van Etherische Olie met methylsalicylaat.

 

Werking blad:

Braamblad bevat adstringerende eigenschappen (samentrekkend).

Deze kan worden ingezet bij diarrhee (ook chronisch).

Gastritis (maagwandonsteking), en problemen met de spijsvertering en hemorroïden (aambeien).

Volgens sommige auteurs ook hemostyptisch (bloedstelpend)

met als indicatie metrorraghiën (overmatige baarmoederlijke bloeding).

Ook een goed kruid vlak voor (stimuleert bij niet doorzettende weeën) en na de bevalling,

het versterkt de baarmoeder en stelpt nabloedingen.

Uitwendig zijn er toepassingen bij milde inflammaties (ontstekingen)

van het tandvlees, slijmvlies en keelholten. Bij keelpijn en wonden als spoelmiddel.

Uitwendig word een aftreksel van het blad gebruikt als depmiddel bij huiduitslag.

Men kent ook de diuretisch (urineafdrijvend) en depuratieve (bloedzuiverende) eigenschappen aan het blad toe.

Deze word toegepast bij reumatische klachten, jicht, gebrekkige aanmaak van urine,

preventie van nierstenen en tijdens zuiverende lentekuren.

Het blad zit vaak door kruidenthee verwerkt.

Dosis:

Als kruidenthee: 1,5 gram per kop; 1 of meerdere kopjes per dag.

De aangeraden dagdosis bedraagd 4,5 gram blad of meerdere malen per dag een kop van een afkooksel.

Als gorgel of spoelmiddel: 10% afkooksel, 40 gram per liter water.

Als tinctuur 10% oplossing in water.

3 maal 5 druppels per dag glycerinemaceraat van jonge scheuten.

 

Werking vrucht:

De vruchten bevatten veel anthocyaninen.

Deze fytonutriënten staan bekend om hun werking om diabetes te lijf te gaan.

Na het innemen van voeding met anthocyaninen ontstaan er hogere insulineniveaus in de cellen.

Wanneer suikerhoudende producten gegeten worden,

maakt het lichaam zelf insuline aan zodat de bloedsuikerspiegel op peil blijft.

Bij diabetespatiënten werkt de alvleesklier, die insuline produceert, niet meer goed.

Het is voor suiker/diabetes patiënten belangrijk om veel voeding met anthocyaninen te eten.

Door bramen te eten verhoog je je imuunsyteem (vitamine C).

Reguleert de bloedsuikerspiegel.

En uw dagelijkse porties fruit (en groente) helpen dus om ziekte te voorkomen.

In de databank van wetenschappelijke onderzoeken van the journal of biochemical chemistry staat een onderzoek waaruit blijkt dat het fytonutriëntcyanidin-3-glucoside uit bramen een extra hulpmiddel is om kanker tegen te gaan. Daarnaast zit er ellagzuur in de braam, waarvan ook kankerbestrijdende effecten uitgaan. Het polyfenol ellagzuur bevordert de apoptose, dat is de plotselinge dood, van kankercellen.

 

Culinair gebruik:

De vruchten van de braam; bessen worden cullinair gebruikt.

Je kunt verse bramen plukken en direct opeten.

Het is wel belangrijk dat je een meter boven de grond plukt omdat,

wij mensen niet de enige dieren zijn die dit vruchtje goed smaken.

Als er vossen in de buurt lopen kunnen de bramen besmet zijn met vossenlintworm.

Ook urine van honden, of de eitjes van vliegen kunnen een probleem zijn.

Het is dus altijd een goed idee de bramen goed te bekijken en even te wassen alvorens u ze consumeert.

De oogsttijd van Bramen varrieërd van half juli tot half oktober.

De braam is een vrucht die vol anti-oxidanten zit en over veel vitamine C beschikken wat een goed is om de algemene vitaliteit te verhogen en het immuunsysteem aan te sterken.

Hierdoor word je minder vatbaar voor elk soort ziekte.

 

Je kunt bijvoorbeeld ipv van jam een bramentaart kunnen maken van verse bramen (fructus).

Beschik je over een sapmachine dan zou je bramensap kunnen maken. Bramensiroop is ook een optie.

 

Conserveer je je bereiding dan houd je hem nog langer dan een jaar houdbaar.

Conserveren is een manier om voedsel langer houdbaar te maken.

Ongewenste micro-organismen (bacteriën, schimmels, gisten, virussen) worden gedood

of er wordt voor gezorgd dat ze niet groeien.

Methodes zijn koelen, invriezen, drogen, toevoegen van zout, suiker of zuur, fermentatie, roken,
wecken, verhitten en het toevoegen van conserveermiddelen.

 

Beschik je over een vriezer? Dan kun je de bramen invriezen.

Zo kun je de vruchtjes later verder te verwerken in een smoothie. Er zelf roomijs of sorbetijs van maken.

Je kunt ze drogen en in eigen thee mengsels verwerken,

Azijn van trekken of je kunt er een alcoholbereiding mee maken.

Denk aan likeur of wijn.

 

 

Recept voor een kruidige bramentonic:

Voor 4 dl.

250 gram bramen, gewassen, uitgelekt en droog gedept,

schil van een onbehandelde citroen,

250 gram kristalsuiker (rietsuiker),

snufje kruidnagelpoeder, flinke mespunt kaneel, flink mespunt gemberpoeder,

2,5 dl koud water,

2 gesteriliseerde flessen van 0.2 dl.

 

Doe het fruit in de pan, voeg de citroenschil toe en de helft van de suiker, de specerijen en de helft van het water.

Breng alles op een laag vuur aan de kook; roer tot de suiker opgelost is en laat het geheel 10 min. koken.

Doe ondertussen derest van de suiker in het water in een kleine pan en breng het langzaam aan de kook.

Roer tot de suiker is opgelost.

Laat het suikerwater op laag vuur een derde inkoken.

Niet te lang, want dan karameliseert het.

Giet het in de pan met het fruit en roer.

Giet het mengsel in een met neteldoek beklede zeef en laat het sap in een kom druppelen.

 

Spoel de flessen en een trechter met heet water uit en vul ze met de tonic tot 2 cm onder de flesopening.

Draai de dop er stevig op.

Maak aan het einde van de zomer; 3 tot 6 maanden houdbaar in de koelkast.

Anders meteen gebruiken of pasteuriseren.

 

Mythologie

 

Mabon is een van de vier 'kleinere' of minder belangrijke sabbats binnen de paganistische groepen.

De term paganisme omschrijft een zeer rijke variëteit aan religieuze stromingen "worden in het algemeen alle religies begrepen die noch monotheïstisch zijn, noch op de Bijbel zijn gebaseerd" en word in Nederland ook wel heidendom genoemd.

Deze viering vind plaats als dag en nacht gelijk zijn (inevenwicht) tussen 20 en 23 september.

De god Mabon werd vooral geassocieerd met jeugdigheid en zonlicht. Zijn naam betekent zoon van de moeder.

In de mythologie werd hij op de derde dag na zijn geboorte gestolen en pas jaren later terug gevonden.

De associatie ligt nu dus bij het verdwijnen van de zoon en het verdwijnen van de zonkracht;

het feit dat rond deze tijd de dagen en nachten even lang zijn.

De duisternis neemt het over van het licht.

De god van het licht heeft zijn taak om vruchtbaarheid te brengen volbracht en keert terug naar de onderwereld.

In de natuur zie je het overal gebeuren: de oogsten zijn binnen gehaald, eenjarige planten sterven langzaam af,

bladeren aan de bomen verkleuren, de aarde trekt zich terug.

De lichtgod wordt de heer van dood en wedergeboorte.

De tijd van leegte, reflectie en bezinning treed aan, om straks weer herboren aan de nieuwe cyclus te beginnen.

Daarom wordt Mabon als een goede tijd gezien voor het verrichten van initiaties.

Volgens de Keltische bomenkalender valt Mabon in de periode van de braam.

 

"Recept om negatieve energie terug te sturen naar de afzender.

Verpak braamblad, in een rood doekje met een zwart lintje,

sla er drie keer hard op met een hamer terwijl je hardop uitspreekt wat je terug wilt sturen aan negativiteit.

Doe dit 7 dagen en gooi het pakje dan in een diep gat".

 

Een oud ritueel bij Native Americans is zo’n pakje in de grond te stoppen.

Zo geef je de negatieve energie aan Moeder Aarde in plaats van het terug te sturen naar de afzender.

Deze laatste kun je dan beter alle goeds toewensen en de negatieve zooi zelf in een gat in de grond stoppen!

 

Leuk om te lezen? Laat een reactie achter!
Tot de volgende!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.